Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo speel jij jezelf in de kijker bij je leidinggevende

 

Vaak bepaalt je leidinggevende hoe succesvol je zult zijn binnen de organisatie waarin je werkzaam bent. Daarom is het van belang dat je er alles aan doet deze persoon te laten inzien hoe waardevol jij bent. Uiteraard doe je jouw taken zo goed mogelijk en probeer je regelmatig leuke, innovatieve ideeën aan te dragen. Maar hoe zorg je ervoor dat je leidinggevende doorheeft dat jij een waardevolle werknemer bent, zonder slijmerig of streberig over te komen? Wij van Stepmile hebben 8 tips voor je om jezelf in de kijker te spelen.

1. Begrijp en ondersteun de doelen

Als je echt wil laten zien hoe toegewijd je bent moet je aan je leidinggevende laten zien dat je begrijpt waar hij heen wil met een bepaald project en dat je er je best voor doet. Niet elke manager is even communicatief over zijn of haar doelen, dus het kan zijn dat je er even je best voor moet doen. Een kleine investering als je bedenkt dat zijn of haar doelen ook de jouwe zijn.

2. Wees voorbereid

Er is haast geen ergere dooddoener dan de vraag ‘...en wat kan ik dan doen?’ Probeer een dergelijke vraag niet te stellen omdat het laat zien dat je totaal niet betrokken bent bij iets. Denk altijd na over een project voordat je een bespreking in gaat. Zelf een idee aandragen of een paar goede vragen kunnen stellen doen namelijk wonderen voor je carrière.

3. Bouw intern een goed netwerk op

Vaak bestaat ons professionele netwerk uit mensen die werkzaam zijn bij andere bedrijven. Toch is het van belang om ook binnen jouw bedrijf lijntjes uit gooien. Binnen je eigen bedrijf ben je namelijk een afgevaardigde van jouw afdeling, of sterker, van jouw leidinggevende. Zo kun je innovatieve ideeën aandragen die verder reiken dan alleen jouw afdeling. En je kunt er gerust op vertrouwen dat een positieve indruk van jou op andere afdelingen altijd wel terugkomt bij je manager.

4. Maak van goede communicatie je prioriteit

Echt goed communiceren is ontzettend moeilijk. Er wordt niet altijd gezegd wat er gedacht wordt en elke leidinggevende communiceert net weer iets anders dan de vorige. De ene vindt het fijn om onderbroken te worden en dan andere ziet dat als iets misplaatst. Fouten of misverstanden op het werk zijn vaak te herleiden naar miscommunicatie. Wees je ervan bewust wanneer hem of haar iets interesseert en wanneer juist niet en vraag om verduidelijking als iets niet helder is.

5. Denk vooruit

Niemand houd van onverwachte vervelende verassingen. Zo ook je leidinggevend niet. Dreigt er iets mis te gaan binnen een project of binnen de afdeling? Voorkomen is beter dan genezen. Laat het daarom zo snel mogelijk weten aan je leidinggevende zodat er tijdig actie kan worden ondernomen. Zo voorkom je veel gedoe en laat je je betrokkenheid zien bij een project. Je leidinggevende zal je dankbaar zijn voor je oplettendheid en waarschijnlijk je hele team ook.

6. Roddel niet

Het lijkt wel onvermijdelijk op elke werkvloer; geroddel. Het negatief over een ander praten lijken we heerlijk te vinden. Maar pas hier mee op als je voorruit wil. Bekend staan als een roddeltante is niet bepaald een eigenschap die managers willen belonen. Probeer aan de andere kant wel een beetje op de hoogte te blijven wat er allemaal speelt op de werkvloer. Als geen van je collega’s nog weet welke kant het bedrijf op wil, is dit belangrijke informatie voor je leidinggevende.

7. Investeer in jezelf

Laat zien dat je een waardevolle werknemer bent die zich graag ontwikkelt door regelmatig een cursus te volgen. Ben je niet goed in financiën? Dan is een cursus Financiën Essentials bijvoorbeeld interessant. We leven in een tijd dat we ons hele leven moeten blijven leren, een betere manier om jezelf te onderscheiden van je collega’s is er haast niet. En je zult verbaasd zijn hoeveel bedrijven een ‘opleidingspotje’ hebben.

8 Goed werk geleverd?

Laat het weten zonder dat het irritant wordt. De echt slimme professionals hebben allang door dat je goed werk op een slimme manier moet laten zien aan je leidinggevende. Bescheidenheid is een goede vriend als je lekker op dreef bent. Vergeet ook niet credit te geven aan de collega’s die je geholpen hebben. Zo kweek je snel goodwill en wordt je in de toekomst ook wat gegund.

Post format
standard