Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor de managers; doe dit vooral niet als je effectief wil leidinggeven

Voor de managers; doe dit vooral niet als je effectief wil leidinggeven

 

Managers of leidinggevenden komen voor in allerlei soorten en maten; inspirerend, streng, persoonlijk of juist afstandelijk. Maar wat voor manager je ook bent of hebt, onderstaande gewoonten zijn funest voor de effectiviteit van leiderschap. Wees van de volgende 6 slechte gewoontes op de hoogte en til je team naar een hoger niveau in no-time.

1. Medewerkers openbaar bekritiseren

Dit soort ‘management’ demoraliseert de medewerker in kwestie. Tevens krijg je door dit soort gedrag meteen de bijnaam ‘die vreselijke manager’ waarmee je afstand creëert tussen jou en je team. Een goede manager wordt namelijk nooit boos op iemand, hoe verleidelijk dat soms ook is of hoe boos je ook bent. Boos worden laat zien dat je jezelf niet in de hand hebt. Leer dus tot 1000 te tellen en regel een persoonlijk gesprek waarin je rustig de werkzaamheden van je medewerker bespreekt, en hoe je het graag anders ziet. Stel vervolgens samen een plan op om dit te bereiken. Dit werkt stukken effectiever dan een teamlid publiekelijk neer te sabelen.

2. Micromanagement

Kijk je constant mee over de schouder van je medewerkers? Ben je veel tijd kwijt aan het instrueren van je medewerkers? Heb je vaak het gevoel dat je het zelf beter kan? Dan bestaat de kans dat je een micromanager bent. Als je eerste reactie is; ‘er gebeurt ook niks als ik er niet bovenop zit’ dan kun je er vrij zeker van zijn dat het aan jouw skills als manager ligt. De kosten die dit soort gedrag en het gevolg ervan meebrengen voor jouw organisatie kunnen enorm oplopen. Om dit soort managementgedrag op te lossen is vaak coaching nodig. Natuurlijk zijn er ook slecht werkende teams; jouw taak als manager is dan om te bepalen waar dat aan ligt en actie te ondernemen. 

3. Informatie achterhouden

Informatie achterhouden over hoe het team of bedrijf presteert klinkt misschien als een goed idee om je team te beschermen. Vaak komt daar nog het argument bij dat het team ‘toch niet snapt wat het uiteindelijke doel is’, of ‘zich maar beter kan focussen op het werk’. Een andere reden kan zijn om tegenvallende resultaten achter te houden om het team zo niet te demoraliseren.

In werkelijkheid komt een team het beste tot zijn recht als er een duidelijk doel is, ook al zijn de resultaten tegenvallend. Als een team weet wáárom ze iets doen en hoe dat in het grotere geheel past, werkt dat motiverend, ongeacht of ze alle aspecten ervan tot in detail snappen.

4. Zelf met de eer strijken

Er zelf vandoor gaan met de credits die aan een ander toebehoren, werkt ondermijnend voor je teamleden. Het zorgt ervoor dat het vertrouwen in jou als manager weg is en dat leidt tot een hoog ‘waarom-zou-ik-nog-mijn-best-doen-gehalte’. Effectieve managers weten hoe ze schijnwerpers helder kunnen laten schijnen op een teamlid en niet op zichzelf. Geef credits, neem ze niet. Jouw succes zit in een team dat als een geoliede machine samenwerkt.

5. Negatieve feedback geven

Feedback is een krachtige managementtool waar je als manager veel mee kunt bereiken. Tenzij je het op de verkeerde manier gebruikt. Feedback kan dan toxisch werken en het moraal volledig doen inzakken. Feedback die niet specifiek is, is waardeloos. Hetzelfde geldt voor feedback die niet gebaseerd is op zelf gedane observaties. Aangezien de meeste managers geen feedback krijgen op de manier waarop ze feedback geven is het uitermate belangrijk om je hier bewust van te zijn. Hoe geef jij feedback?

6. Met de vinger wijzen

Anderen de schuld geven als er iets misgaat staat gelijk aan zelf met de eer gaan strijken als iets goed gaat (zie punt 4). Dit gedrag is onacceptabel. Effectieve leiders begrijpen wanneer ze verantwoordelijk zijn voor iets. Met de vinger wijzen als er een fout wordt gemaakt, kan zorgen voor een ‘angstcultuur’. En met angst bouw je nooit een goed team. Teamleden zullen uitvallen of zoeken naar ander werk als ze elke dag met knikkende knieën naar het werk komen. Als iets goed gaat, geef je complimenten aan iedereen, als iets slecht gaat, neem je er als manager zelf de verantwoordelijk voor. Dat hoort nou eenmaal bij jouw job.

7. Verder ontwikkelen tot effectieve manager?

Stepmile biedt diverse maatwerk managementtrainingen aan, om precies aan te sluiten op jouw doelstellingen. Voor meer informatie bel gerust 030 - 2800066.