Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslag nemen? Denk hier eerst over na

Ontslag nemen? Denk hier eerst over na

 

Als je verder wil komen in je carrière is het soms onvermijdelijk om van baan te verwisselen. Wellicht biedt je huidige baan simpelweg te weinig toekomstperspectief of ben je toe aan iets anders. Wij van Stepmile willen dat je slaagt. Daarom vinden we het belangrijk dat je goede beslissingen neemt. Je baan opzeggen kan een bevrijding zijn, maar weet waar je aan begint. Daarom hebben we deze week een lijst samengesteld met de slechts denkbare momenten om je baan op te zeggen.

1. Na een ruzie met je leidinggevende of collega

Als je een conflict hebt op je werk waar maar geen oplossing voor lijkt te komen, kan heb strategisch het beste zijn om een andere baan te zoeken. Bedenk wel dat een dergelijke beslissing goed doordacht moet zijn en niet in the heat of the moment. Laat eerst alle emoties weer bedaren voordat je je ontslagbrief in het postvakje van je leidinggevende legt. Probeer altijd op een positieve manier weg te gaan op je werk. Anders zullen zaken nog heel lang onafgerond voelen.

2. Als je geen reserves hebt

Heb je geld achter de hand waarmee je minimaal twee maanden je vaste lasten kan betalen? Het is belangrijk om een dergelijk soort buffer te hebben. Stel je nieuwe werk bevalt niet of je komt niet door je proeftijd, dan is het goed om te weten dat je niet meteen in de financiële problemen komt. Hoeveel heb je nodig om het even uit te kunnen zingen? Bedenk je ook dat zodra je wordt aangenomen je eerste salaris pas na een aantal weken gestort wordt.

3. Als je bijna promotie krijgt

Ligt er een promotie in het verschiet? Hou het dan nog even vol. Een promotie gaat vaak samen met een nieuwe ‘titel’ en dat staat weer beter op je C.V. Zo sta je sterker aan de onderhandelingstafel voor je nieuwe baan. En misschien horen en bij de promotie ook wel nieuwe taken die je werk wel ineens leuk maken. Genoeg redenen dus om het nog even vol te houden.

4. Als je misschien ontslagen wordt

Als de kans bestaat dat je wordt ontslagen of als je contract niet wordt verlengd, kan het verstandig zijn om nog even geen ontslag te nemen. Er zitten namelijk voordelen aan het niet zelf nemen van ontslag. Zo heb je meer rechten als je ontslagen wordt en zal je je financieel minder zorgen hoeven maken. Je kunt gewoon aan je leidinggevende vragen wat hun verwachting is. Zij snappen ook dat je tijdig wil weten of je niet verlengd wordt.

5. Als je nog niks anders hebt

Een andere baan vinden is niet zo makkelijk als je in eerste instantie zou denken. Het is dus ronduit onverstandig om eerst je baan op te zeggen voordat je alweer wat anders hebt. Ook al trekt de economie weer aan, een baan vinden die bij jou past kan lastiger zijn dan je denkt.. Als je in de horeca werkt, is de kans groot dat je zo weer min of meer hetzelfde werk hebt gevonden, maar hoe specialistisch is jouw werk?

6. Als je totaal geen idee hebt wat je wil doen

Wil je stoppen met je baan omdat je toe bent aan iets anders? Goed dat je je gevoel volgt, maar heb wel een plan. Heb je totaal geen idee wat je wil gaan doen? Probeer dat uit te zoeken terwijl je nog de zekerheid van een baan hebt. Anders is de kans groot dat je na je huidige baan weer op een plek terecht komt die niet bevalt. Dit wil je voorkomen.

Tot slot

Denk goed na voordat je je baan opzegt. Plan je vertrek goed zodat je weet dat je op een goed moment vertrekt en stop alleen als je een goed uitgedacht plan hebt. Neem de tijd om op professionele wijze aan je leidinggevende uit te leggen waarom je stopt. Zorg dat eventuele pijnpunten zijn uitgesproken zodat je niet voor verassingen komt te staan. Zo kun jij je focussen op je nieuwe toekomst, met jouw ideale baan.